9 november 2022

Nieuwe Zicht - overheid als schild der zwakken

Door: Xander Muijs, stagiair Wetenschappelijk Instituut

In 2019 hadden 574 duizend huishoudens in Nederland een inkomen onder de lage-inkomensgrens, dat is 7,7 procent van alle huishoudens. Naar verwachting zal dit door de sterk gestegen prijzen voor o.a. energie en boodschappen de komende tijd  oplopen.

De kerk kent een langdurige traditie van  , bestrijding van armoede en sociale ongerechtigheid, zegt Jonna van den Berge-Bakker. Zij werkt voor Kerk in Actie, het diaconale programma van de Protestantse Kerk in Nederland. ‘De kerk herinnert de overheid aan kwetsbaren. Zij vertolkt hun stem naar de overheid en zet zich daarnaast in voor het verzachten van de effecten van armoede.’

‘Ik kom vooroordelen tegen zoals ‘arme mensen zijn lui’ en ‘schulden zijn het gevolg van foute keuzes’.

Eerste Kamerlid Peter Schalk vindt dat als gezinnen niet meer rond kunnen komen, de overheid zich op moet stellen als een schild der zwakken. ‘Op zo’n moment, als we spreken over de toenemende zorgen rond de situatie in gezinnen, is er een dringende noodzaak om de verbinding met de Bijbelse oproep te leggen’.

Volgens Michiel Grauss, oud-wethouder van de gemeente Rotterdam, is de overheid voor een flink deel het probleem. ‘In de beleving van veel burgers is de overheid geen schild, maar een schutter die pijlen afschiet waardoor mensen gewond raken’.

Hoe  de overheid tot zo’n houding komt om burgers het leven zuur te maken, komt volgens Grauss door de vooroordelen. ‘Arme mensen zijn lui en schulden zijn het gevolg vanwege foute keuzes’.

Rectificatie – In het interview met Michiel Grauss is op pag. 25 een storende fout geslopen. De gift van maximaal € 15 miljoen voor hoge energiekosten van arme gezinnen in de gemeente Rotterdam is beschikbaar gesteld door Stichting De Verre Bergen.

 

  • U kunt deze editie van Zicht magazine bestellen via onze webshop.   
  • Nog geen Zicht abonnee? Word nu abonnee en ontvang een welkomstcadeau naar keuze! Meer info? Klik hier!