9 november 2022

Nieuwe Zicht - overheid als schild der zwakken

Door: Xander Muijs, stagiair Wetenschappelijk Instituut

In 2019 hadden 574 duizend huishoudens een inkomen onder de lage-inkomensgrens, dat is 7,7 procent van alle huishoudens. Naar verwachting zal dit nog hoger oplopen.

Vanuit de kerk kent, volgens Klaas van der Zwaag, bestrijding van armoede en sociale ongerechtigheid een langdurige traditie.“De kerk herinnert de overheid aan kwetsbaren. Wat vooral de inzet is van de kerken betreft het verzachten van armoede en het geven van een stem naar de overheid.”

“Ik kom vooroordelen tegen zoals ‘arme mensen zijn lui’ en ‘schulden zijn het gevolg van foute keuzes”.

Eerste kamerlid Peter Schalk vindt dat als gezinnen niet meer rond kunnen komen, de overheid zich op moet stellen als een schild der zwakken. “Op zo’n moment, als we toespreken over de toenemende zorgen rond de situatie in gezinnen, is er een dringende noodzaak om de verbinding met de Bijbelse oproep te leggen”.

Volgens Michiel Graus, oud-wethouder van de gemeente Rotterdam, is de overheid voor een flink deel het probleem. “In de beleving van veel burgers is de overheid geen schild, maar een schutter die pijlen afschiet waardoor mensen gewond raken”.

Waarom de overheid tot zo’n houding komt om burgers het leven zuur te maken, komt volgens Graus door de vooroordelen. “Arme mensen zijn lui en schulden zijn het gevolg  vanwege foute keuzes”.

 

  • U kunt deze editie van Zicht magazine bestellen via onze webshop.   
  • Nog geen Zicht abonnee? Word nu abonnee en ontvang een welkomstcadeau naar keuze! Meer info? Klik hier!