26 februari 2021

Nu verkrijgbaar: God in de democratie van filosoof J.D.J Buve

NU BESTELLEN

 

Dit boek bevat vier essays van dr. J.D.J. Buve (1935-2017), filosoof en stichter van de Geert Grote Universiteit. Hij schreef zijn beschouwing naar aanleiding van de publicatie ‘Gerechtigheid verhoogt een volk’ van het Wetenschappelijk Instituut voor de SGP.

Buve werd verrast bij het lezen van dit boek en bemerkte dat de SGP een politieke strijd voert die gelijkenis vertoont met de intellectuele strijd die Buve op wetenschappelijk terrein aanbond met de heersende meerderheid. De spits van zijn betoog richt zich tegen het eenzijdige en eenvormige rationalisme dat politiek, wetenschap en samenleving in een ijzeren greep houdt.

De democratie kan volgens Buve niet goed functioneren zonder drie grondnormen: vrijheid, recht en trouw zijn de drie bestaansvoorwaarden van de democratie. Deze normen dient juist ook de meerderheid in acht te nemen, anders richt zij zelf de democratie te gronde. Want democratie is veel méér dan ‘de helft plus één beslist’.

In zijn essays stelt Buve kritische vragen aan de SGP over de verhouding tussen theocratie en democratie. Maar dat is zeker niet het enige. Want terwijl God en het geloof door velen angstvallig uit het politieke terrein zijn verbannen, heeft de SGP er weet van dat democratie en christendom in hun ontstaan en voortbestaan met elkaar verweven zijn. Wie een weerbare democratie bepleit zonder oog voor de geestelijke kant hiervan, maakt de eigenlijke democratie weerloos.

Deze publicatie biedt ruim voldoende en zeer stevige kost om over door te denken. 

Bestel hier uw exemplaar

 

 

Overhandiging van het boek door de zoon van Buve

Vrijdag 16 april D.V. heeft Sybrand Buve, de zoon van dr. J.D.J. Buve samen met kleinzoon C. Buve , het boek 'God in de democratie' te overhandigt aan Kees van der Staaij. Auteur van het boek, dr. Buve, is enige tijd terug overleden.

Jan Schippers heeft destijds beloofd het boek uit te zullen geven. Met de overhandiging ervan is deze belofte officieel gestand gedaan. Er is een videoopname gemaakt van de overhandiging. Deze kunt u via ons YouTube kanaal bekijken of via onderstaande video. 

Bekijk hier de video