20 oktober 2021

Zicht Magazine - Kun je de overheid vertrouwen?

Door: Jan Schippers, eindredacteur Zicht Magazine en directeur Wetenschappelijk Instituut voor de SGP


Juist bij het afronden van deze Zichteditie kwam onderzoeksbureau Ipsos met het bericht dat het vertrouwen van de burgers in de landelijke politiek tot het spreekwoordelijke nulpunt was gedaald. Maar liefst zes op de tien Nederlanders zegt geen vertrouwen te hebben in de drukdoenerige types die de Haagse kaasstolp bevolken. Bij de vorige peiling van Ipsos was dit nog vier op de tien. Een verontrustend signaal.

Hopelijk dringt dit signaal door tot in de Haagse kaasstolp. Want bij de verkiezingen dit voorjaar klonken schone beloften van nieuw leiderschap en een nieuwe bestuursstijl. Maar wat er daarna ook gebeurde, het was in elk geval geen stijl, laat staan een bestuursstijl. Het duwen en trekken tijdens de informatie, het blokkeren van andere partijen, we zagen een informateur die er gans moedeloos van werd. Wat nieuw leiderschap moest heten, bleken oudbakken trucs te zijn.

 ''Maar liefst zes op de tien Nederlanders zegt geen vertrouwen te hebben in de drukdoenerige types die de Haagse kaasstolp bevolken.''

Daar hebben veel Nederlanders geen vertrouwen in. En geef ze eens ongelijk. Als politici niet doen wat ze zeggen en wel doen wat ze niet hadden beloofd, voelt de kiezer zich in het ootje genomen. Na veel vijven en zessen gaat de huidige coalitie met elkaar in gesprek over de formatie van een nieuw kabinet. De dreiging van nieuwe verkiezingen bleek voldoende om over de eigen schaduw heen te springen. Deze gang van zaken verdient zeker geen schoonheidsprijs.

Niet alleen voor het nieuw te formeren kabinet, maar ook voor u als lezer biedt deze Zicht een aantal waardevolle inzichten over het herwinnen van vertrouwen. En het behouden ervan. Dat begint met betrouwbaar te zijn. Woord houden dus.

Wie verlangt er niet naar oeroud Mozaïsch leiderschap dat zich aan hét Woord houdt. Daar zou de bestuursstijl echt van opknappen.

Bestel hier het Zicht-nummer 'Kun je de overheid vertrouwen?'