11 januari 2024

Stagiair Arjan van der Hoeven stelt zich voor

 De komende tien weken is Arjan van der Hoeven bij het Wetenschappelijk Instituut voor de SGP te vinden. Wat brengt hem daar, waar houdt hij zich mee bezig en raadt hij anderen een stage bij het WI aan? Arjan, vertel..

Ja, mijn naam is dus Arjan van der Hoeven, 25 jaar oud en ik kom van het mooie eiland Hoeksche Waard. Op dit moment zit ik in het derde en laatste jaar van mijn bachelor bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Voordat ik bestuurskunde ging studeren heb ik verschillende andere opleidingen gevolgd, waaronder kok (mbo 2), medewerker beheer ICT (mbo 3), ICT-beheerder (mbo 4) en integrale veiligheidskunde (hbo). Kortom, ik weet iets van veel (maar niet veel van iets). Het probleem was dat ik tot nog toe niet zo goed wist wat ik precies wilde gaan doen. Ook op dit moment ben ik daar nog niet helemaal over uit. Wel heb ik het idee dat ik met bestuurskunde de juiste weg ben ingeslagen. Beleid en politiek vind ik namelijk reuze interessant!

Hoe kwam je bij het WI van de SGP terecht?

Een onderdeel van de studie bestuurskunde bestaat uit een stage van 10 weken, met als doel de theorie en de praktijk wat meer met elkaar te verbinden. Nadat ik verschillende mensen had gesproken over de stage deed iemand de suggestie om is bij het Wetenschappelijk Instituut voor de SGP te kijken. Ik heb vervolgens een mail gestuurd naar het WI, waarbij ik al na (precies) een uur een leuke reactie kreeg met een uitnodiging voor een gesprek, en voilà.

Wat ga je doen tijdens je stage bij het WI?

Binnen het WI wordt aan veel verschillende projecten gewerkt. Elk kwartaal verschijnt het blad Zicht, er worden lezingen gegeven en andere bijeenkomsten georganiseerd. Maar ook projecten als ‘Kennisboost voor bestuurders’, waarbij bepaalde publicaties worden samengevat voor SGP-politici, en binnenkort het 50-jarig jubileum van het WI. Zelf mag ik aan verschillende projecten mijn steentje bijdragen. In het bijzonder ga ik mij richten op een onderzoek naar de vraag hoe de wetenschappelijke instituten zelf de oriëntatie op de lange termijn van politici kunnen bevorderen. Door middel van gestructureerde interviews met Kamerleden, beleidsambtenaren en verschillende WI-directeuren hoop ik een antwoord te kunnen geven op die vraag. Hoe ik dit precies ga vormgeven daar ga ik de komende weken proberen achter te komen, het is namelijk nog maar de derde stagedag vandaag de dag. Ik heb er in ieder geval zin in!

 Hoe kunnen wetenschappelijke instituten de langetermijnoriëntatie van politici bevorderen?

Zou je het WI voor de SGP aanraden als stageplaats?

Op dit moment is dat wellicht nog wat vroeg, maar als je van lekkere chocomel en gezellige collega’s houdt, is het (nu al) zeker een aanrader.