16 juli 2021

Zicht Magazine - twintig jaar na 9/11

Door: Jan Schippers

Bestel hier de nieuwste Zicht Magazine uitgave

Dinsdag 11 september 2001. Jihadistische terroristen kaapten vliegtuigen om deze te gebruiken als vliegende bommen waarmee ze dood, angst en verderf zaaiden. Opeens maakte de westerse wereld kennis met een fenomeen waarmee andere landen, zoals Israël, al veel langer ‘vertrouwd’ waren: aanslagen.

Madrid 2004, Londen 2005, Parijs 2015, Brussel en Berlijn 2016, Wenen 2020 en vele andere volgden. De zorg voor veiligheid kreeg prioriteit, al moet gezegd dat het defensiebudget van veel Europese landen nog steeds zorgwekkend karig is. In 2011 was daar ‘gelukkig’ de Arabische lente, door velen begroet als een geschenk uit de hemel na de ‘war on terror’. Is dit de doorbraak voor vrijheid en gelijkheid in het Midden-Oosten en de islamitische wereld?

Helaas maakte de moslimbroederschap in Egypte subiet een eind aan deze gedachte. In Syrië en Lybië breken burgeroorlogen uit, zo ook in Soedan en Jemen. In deze chaos ontstaat ISIS die een tijdlang grote gebieden controleert in Irak en Syrië en zich mondiaal verspreidt. Haast onopgemerkt door de media worden eeuwenoude christelijke gemeenschappen in het Midden-Oosten gedecimeerd, terwijl westerse regeringen wegkijken.

In de nieuwe editie van Zicht wordt daar de vinger bij gelegd. Uiteraard komen ook andere ontwikkelingen aan de orde. 9/11 vormt een kantelpunt in de geschiedenis. De beelden staan in ons collectieve geheugen gegrift. Wat ons betreft, komt daar nog dit bij: op de woensdagavond daags na de aanslagen, kwamen leden van het Amerikaanse Congres voor een herdenkingsdienst bijeen in de rotunda, de cirkelvormige ruimte van het Capitool. Na een gebed las ds. Lloyd Ogilvie, de kapelaan van de Senaat, Psalm 46: ‘A great psalm of comfort and courage. It gives us personal hope and reassures our nation that God is in charge.’ ‘God is our refuge and our strength, a very present help in trouble. Therefore, we will not fear.’ Om te onthouden!

Bestel hier de nieuwste Zicht Magazine uitgave