7 juli 2022

Kan een complottheorie waar zijn?

De aarde is plat, de maanlanding is in scene gezet, alles op de media is fake news en er zitten microchips in coronavaccins. Zomaar een paar voorbeelden waar complotdenkers in kunnen geloven. Maar wie zijn deze complotdenkers eigenlijk? Vandaag de dag is ‘The Great Reset’ onderwerp van gesprek. Wat is een complot? Kan een complot soms ook waarheid zijn en wat is waarheid?

Door: Xander Muijs, stagiair bij het Wetenschappelijk Instituut voor de SGP

 

Tweede Kamerlid Chris Stoffer blijft er liever nuchter en waakzaam onder. “Het signaleren en aan de kaak stellen van zorgelijke ontwikkelingen is de opdracht, maar dan wel op inhoud. De ene leugen moet niet bestreden worden met de ander.”

“Ik vraag me af hoeveel mensen er echt geloven in The Great Reset”

Prof. Jeroen de Ridder heeft de indruk dat het bij veel mensen draait om afwijzing van het gangbare verhaal  in plaats van het volledig uitgewerkt en overtuigend alternatief. “Ik vraag me af hoeveel mensen er echt geloven in The Great Reset. Sympathie hiervoor heeft volgens mij meer te maken met kritiek op de wijze waarop de overheid de coronacrisis aangepakt heeft.”

Steeds sneller worden er mensen weggezet als complotdenker. De term wordt ook vaak gebruikt als scheldwoord voor vervelende opvattingen. Ook in de Tweede Kamer gebeurt het steeds vaker. Dit zorgt voor een grote verdeling in Nederland. Is dat zorgelijk? Complottheorieën hebben geen onschuldige uitwerkingen in de samenleving. Het zorgt voor veel wantrouwen bij de overheidsmedewerkers. Ook journalisten en wetenschappers worden steeds vaker geconfronteerd met het stempel ‘fake news’.

In deze tweede editie van Zicht magazine wordt het thema ‘complottheorieën’ besproken. We gaan in gesprek met onder andere professors, filosofen en Kamerlid Chris Stoffer. In verschillende Bijbelcitaten lees je over hoe wij als christenen met complottheorieën zouden moeten omgaan.

Nieuwsgierig geworden?  Bestel nu!