15 oktober 2021

Zicht Magazine - vertrouwen in de overheid

Het onderzoeksbureau Ipsos met het bericht dat het vertrouwen van de burgers in de landelijke politiek tot het spreekwoordelijke nulpunt was gedaald. Maar liefst zes op de tien Nederlanders zegt geen vertrouwen te hebben in de drukdoenerige types die de Haagse kaasstolp bevolken1. Bij de vorige peiling van Ipsos was dit nog vier op de tien.
Een verontrustend signaal.

Hopelijk dringt dit signaal door tot in de Haagse kaasstolp. Want bij de verkiezingen dit voorjaar klonken schone beloften van nieuw leiderschap (Sigrid Kaag) en een nieuwe bestuursstijl (Mark Rutte). Maar wat er daarna ook gebeurde, het was in elk geval geen stijl, laat staan een bestuursstijl. Wat nieuw leiderschap moest heten, bleken oudbakken trucs te zijn. Daar hebben veel Nederlanders geen vertrouwen in. En geef ze eens ongelijk.

 ''Maar liefst zes op de tien Nederlanders zegt geen vertrouwen te hebben in de drukdoenerige types die de Haagse kaasstolp bevolken.''

Niet alleen voor het nieuw te formeren kabinet, maar ook voor u als lezer biedt deze Zicht een aantal waardevolle inzichten over het herwinnen van vertrouwen. En het behouden ervan. Dat begint met betrouwbaar te zijn. Woord houden dus. Veel leesplezier!