2 oktober 2024

Stagiair Leon Donk stelt zich voor

 

Wie ben je?

Beste lezer, ik zal mijzelf even voorstellen. Ik ben Leon Donk, 22 jaar en woonachtig in het prachtige Papendrecht. Ik studeer bestuurskunde/overheidsmanagement aan de Haagse Hogeschool en zit nu in mijn vierde en laatste jaar. Het komend half jaar loop ik stage bij het WI.

In mijn vrije tijd sport ik graag, zo zit ik op volleybal. Daarnaast lees ik graag boeken over geschiedenis en politiek. Verder ben ik lid van de campagnecommissie en van de steunfractie van de SGP in Papendrecht. De SGP is voor mij dan ook inmiddels bekend terrein.

 

Dit past perfect bij de taak van het WI, namelijk actuele maatschappelijke vraagstukken onderzoeken die raken aan het snijvlak van politiek, wetenschap en beleid.

 

Waarom een stage bij het WI?

Na een half jaar stage te hebben gelopen bij een gemeente wilde ik mijn tweede stage op een heel andere manier invullen dan bij een overheidsinstelling. Door mijn SGP-netwerk ben ik geattendeerd op het Wetenschappelijk Instituut. Het leek mij erg interessant om stage te gaan lopen bij het WI. Vorig jaar heb ik een minor gevolgd in de filosofie. Ik vond dit erg leerzaam en wilde daar iets mee gaan doen. Verder liggen mijn interesses ook in de vakgebieden van geschiedenis en politiek. Dit past perfect bij de taak van het WI, namelijk actuele maatschappelijke vraagstukken onderzoeken die raken aan het snijvlak van politiek, wetenschap en beleid. Verder wil ik graag meer te weten komen over de ‘binnenkant’ van de partij. De gezellige collega’s van het WI en van het partijbureau maken de stage nog leuker!

Wat doe je bij het WI?

Bij het Wetenschappelijk Instituut ga ik mij bezighouden met drie taken/opdrachten. Zo mag ik een bijdrage leveren aan het ontwikkelen van een politieke filosofie voor de SGP. Deze filosofie bestaat uit verschillende onderdelen. Ik houd me bezig met het deel democratie en burgerschap. Daarvoor ga ik onderzoeken wat het effect is van het populisme op het vertrouwen van burgers in de overheid en in de politiek. Een zeer actueel thema vandaag de dag. Uit het laatst verschenen Prinsjesdagonderzoek van de NOS kwam naar voren dat het vertrouwen in de overheid voor het eerst sinds lange tijd is gegroeid i.p.v. gedaald. Hoe kan het dat nu een populistische partij als de PVV aan de macht is, het vertrouwen in de overheid is gestegen?

De andere opdracht is dat ik een strategie ga ontwikkelen voor de belangenbehartiging van het WI onder bestuurders en politici van de SGP. Als derde taak ga ik een evaluatieonderzoek voeren onder de lezers van Zicht. Hieraan kunt u meehelpen door de enquête in te vullen die u kunt vinden in de link van de QR-code in de nieuwste uitgave van Zicht, of via onderstaande knop.

Enqte invullen

Bij voorbaat dank!

(Onder de deelnemers verloten we drie exemplaren van het boekje Democratie vraagt om religie van Hartmut Rosa.)